Dünya Sepsis Günü Nedeni İle ERÜ’de Farkındalık Toplantısı Düzenlendi
07 Ağustos 2019

İl Sağlık Müdürlüğü ARGE Birimi tarafından koordine edilen ve Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi ile ortaklaşa Sabancı Kültür Sitesinde “Dünya Sepsis Günü” nedeniyle bir program düzenlendi. Toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla yapılan eğitim toplantısına; İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Ahmet Ceylan, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Dr. Ahmet Özyalçın, Kayseri Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İlhami Çelik, Erciyes Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof. Dr. Murat Borlu, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Poyrazoğlu, Prof. Dr. Murat Sungur, Prof. Dr. Aynur Akın, Prof. Dr. Mehmet Doğanay, Başkan Yardımcısı Dr. Rabiye Özlem Ulutabanca, ARGE Birimi çalışanları ile çok sayıda hekim katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasında Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Ahmet Ceylan, insan ömrünün uzamasıyla ve değişen çevresel şartlar, kullanılan ilaçlar sonrası sepsisin önümüze gelen ve büyüyen bir sorun olduğunu ifade etti. Üzerimize düşen görev, sepsisi zamanında tanımak olduğu kadar tedavisini güçleştirmemek için akılcı bir şekilde ilaçlar kullanılmalıdır. Bu kapsamda Bakanlığımız tarafından ilimizde yapılan akılcı antibiyotik eğitiminin de sepsisle birlikte daha da anlam kazanacağını belirtti.

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Poyrazoğlu da, amaçlarının Sepsis hastalığı konusunda farkındalık oluşturmak olduğunu söyledi. Dekan Poyrazoğlu, “Bu toplantı ile uzman hocalarımızdan konuyu detaylı bir şekilde öğreneceğiz. Sepsis ciddi bir problemdir. Bu hastalığa farkındalık yaratmak için yapılmış etkinliğin başarılı geçeceğine inanıyoruz” dedi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Borlu ise yaptığı konuşmasında Sepsis’in ciddi bir sağlık problemi olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Borlu, “Sepsis nedeniyle dünyada saatte 50 kişi hayatını kaybetmektedir. Tıp eğitimi ve uzmanlık eğitiminin belli dönemlerinde hastane çalışmalarına katkıda bulunan herkesin çalışma sertifikalarını alırken Sepsis’i azaltıcı tüm kuralları iyi bilmeleri ve bu konuda farkında olmaları son derece önemlidir. Bu nedenle 13 Eylül’de ilan edilen ‘Dünya Sepsis Günü’ tüm dünya sağlık çalışanlarının farkındalığını artıracaktır” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından hastanemiz başhekimi Prof. Dr. İlhami Çelik’de “Sepsis Epidemiyolojisi”, “Sepsis Tanı ve Tedavisi” konularında sunum gerçekleştirdi.