2500gr ağırlığında prematür bebeğe uygulanan anjiyografik yöntemle kalp büyük damarları arasındaki delik kapatıldı. Sağlığına kavuşan hastamız taburcu edildi.
01 Eylül 2021

Hastanemizde prematüre olarak 1000 gram ağırlığında doğan bebek hastamız, düşük ağırlığı ve kalbindeki delik nedeniyle hastanemiz yeni doğan yoğun bakım ünitesinde takip edilmekteydi. Bebek hastamızın yeni doğan yoğun bakım ünitesinde tedavisi devam ederken Çocuk Kardiyoloji doktorlarımızın uygulamış olduğu tedavi sonrası sağlığına kavuştu ve beslenmeye başladı.

Duktal arter; doğumdan önce dolaşımda aort ile akciğer arasındaki bağlantıyı sağlayan anne karnında bebeğin yaşaması için gerekli damardır ve genellikle doğumdan 72 saat sonra kendiliğinden kapanır. Bu damarın kapanmayıp devam etmesine Patent Ductus Arteriosus (PDA) denir. Prematüre bebeklerde bu açıklık kapanması diğer zamanında doğan bebeklere göre zordur ve tedavi edilmezse akciğerlerde çok fazla kanın dolaşmasına ve kalp yetmezliği gibi problemlere neden olabilir.

PDA’ nın (Patent Ductus Arteriosus) ilk tedavisi ilaçlardır. İlaç tedavisine yanıt vermeyen ve PDA’ ya (Patent Ductus Arteriosus) ait problemleri olan hastalarda cerrahi tedavi yapılmaktadır. Ancak seçilmiş vakalarda cerrahiye alternatif olarak damardan, kesisiz, anjiografi ile de tedavi mümkündür. Bu yöntem sayesinde hasta daha az anestezi ile, kesisiz ve dikişsiz tedavi edilebilmektedir diyen çocuk kardiyoloji uzmanımız Doç. Dr. Mustafa ARGUN hastamız içinde kesisiz ve dikişsiz olan bu tedavi yöntemini seçtik diyerek sözlerine devam etti.

Doç. Dr. Mustafa ARGUN; bu hastamız prematüre (erken doğum) doğum, düşük doğum ağırlığı nedeniyle yenidoğan yoğun bakım ünitesinde takip edilmekteydi. PDA’ ya (Patent Ductus Arteriosus ) bağlı kalp yetmezliği vardı ve bu nedenle beslenirken yoruluyor, taburcu olamıyordu. Yenidoğan yoğun bakım ve Çocuk kardiyolojisi ekipleri olarak ortak karar ile bu hastamızdaki kalp defektini hastanemizin Anjiografi ünitesinde anjiografik yöntem ile damardan kapattık. İşlem sonrası hastamızın beslenme problemi hızla düzeldi ve işlemden 3 gün sonra taburcu ettik dedi.

Çocuk Kardiyoloji ve YeniDoğan Yoğun Bakım Kliniklerimizin ortak çabasıyla sağlığına kavuşturulan küçük hastamız ailesininde sevinciyle hastanemizden taburcu edildi.