Doğumsal Kalp Hastalıkları Çocuk Kardiyoloji
27 Eylül 2021

Kayseri Şehir Hastanesi Kayseri’ ye ve bölgeye daha kapsamlı sağlık hizmeti verebilmek için tedavi yöntemlerine her gün bir yenisini ekliyor. Bunlardan biride Çocuk Kardiyoloji Ünitesinde gerçekleştirilen, çocuklarda görülen doğuştan kalp hastalıklarının tedavisidir. Ünitede anjiografik ve cerrahi yöntemlerle yeni doğanlar sağlığına kavuşturularak hayata tutunmaları sağlanıyor.

Şehir Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Ünitesi sorumlu hekimi Doç. Dr. Mustafa ARGUN çocuklarda doğumsal kalp rahatsızlıkları ve şehir hastanesindeki tedavi yöntemleri ile ilgili bilgiler verdi.

“Doğumsal kalp hastalıkları 100 canlı doğumda bir oranında görülmektedir. Hastaların yarısı tıbbi tedavi gerektirmektedir. Doğumsal kalp hastalıklarını genel olarak 3 ayrı kategoride inceleyebiliriz.

• Kalp odacıkları arasında delik ve büyük damarlar arasında açıklık olan hastalarda defektin boyutu hastanın kliniğinin nasıl olacağını belirler, küçük defektler de üfürüm duyulur ve kendiliğinden büyük oranda kapanmaktadır. Orta ve büyük defektler tedavi edilmediği takdirde beslenme güçlüğü, büyüme geriliği, terleme, solunum zorluğu, sık akciğer enfeksiyonuna yol açmaktadır. 

• Kalpten çıkan iki ana damar ki bu sisteme oksijenden zengin kanı taşıyan aorta ve oksijenden fakir kanı akciğere ileten pulmoner damarın kapaklarında ve bu iki damarın seyrinde darlıklar şeklindedir. Bu darlıklar hafifden ağıra değişebilmektedir. Hafif darlıklarda eforla erken yorulma tarzında yakınmalar olabilir. Ciddi darlıklarda dolaşım yetersizliğine ve hatta şoka kadar giden bir klinik görülebilmektedir.

• Bunun dışında kan oksijen seviyesinde düşüklük nedeniyle cilt ve mukozanın morluğuna yol açan ‘’siyanotik doğuştan kalp hastalıkları’’ vardır. Bu hastalarda kalp odacıkları arasında delik yanında damar darlığı yada damarların uygun odacıklardan çıkmaması gibi oldukça kompleks ve tedavisi daha güç bir gurup hastalıktır.

Tüm bu kalp hastalıkları klinik belirti verdiğinde ve bulgular tedavi etmeyi gerektirdiğinde uygun zamanda anjiografik yada cerrahi yol ile tedavi edilebilmektedir."

Doç. Dr. Mustafa ARGUN
Uzm. Dr. Süleyman SUNKAK