Şah damarındaki ciddi daralmaya stentleme işlemi uygulandı.
12 Kasım 2021

Doç.Dr.Ziya şimşek ve ekibi tarafından şah damarına başarılı bir stent uygulama operasyonu;

Halk arasında “Şah Damarı” olarak bilinen karotis arterleri, boynun her iki yanında yer alan ve beyne oksijence zengin kanı ulaştıran damarlardır. Karotis (şahdamar) hastalığı, beyni besleyen karotis damarının daralması ya da tıkanmasıdır. Bu darlığın primer sebebi aterosklerozdur (damar sertliği, kireçlenme). Karotiste darlık oluştuğunda darlığın üzerindeki pıhtıların ya da darlığın içeriğinin beyine gitmesi; geçici veya kalıcı felç, görme kaybı, konuşma bozukluğu ve ölüm gibi çok ciddi sonuçlara yol açabilir. Karotis arter hastalığı daha çok ileri yaş erkek cinsiyette, sigara içenlerde, diabet (şeker hastalığı), hipertansiyon, kolesterol değerleri yüksek olan ve ailesinde kalp damar hastalığı bulunan bireylerde görülmektedir. Karotis arterdeki darlık ileri seviyede daralmadıkça belirti vermeyebilir. Belirtlileri vücudun bir yarısında yüzü de içine alan çeşitli derecelerde güç kaybı veya hissizlik, konuşma ve anlama güçlüğü, bir ya da her iki gözde ani görme kaybı-görmede azalma, sebepsiz ani baslangıçlı şiddetli baş ağrısı, geçici iskemik atak dediğimiz 24 saatten daha kısa sürede düzelebilen geçici felç tablosu olabilir. Bazen çok kısa süreli olabilen bu semptomlar arkadan gelecek ağır bir inmenin işareti olabileceğinden hastaların mutlaka acil olarak bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gereklidir. Aksi takdirde inme gelişimi; kalıcı beyin hasarı, felçler, çeşitli vücut fonksiyonlarında kayıplara neden olabilir. Karotis arter hastalığına sahip bireylerde tedavide yaşam tarzı değişiklikleri, ilaç tedavileri, karotis stentleme ve cerrahi yöntemler uygulanmaktadır. 

Doç. Dr. Ziya ŞİMŞEK 
"Kliniğimize başvuran Ömer Demirci isimli vatandaşımız diabet ve kolesterol yüksekliği olan ve daha önce sağ karotis arterine stent uygulanmış bir hastamızdı. Yaptığımız tetkiklerde hastanın sol karotis arterinde yaklaşık %99 luk oldukça ciddi bir daralma mevcuttu ve mutlaka müdahale edilmesi gerekiyordu. Çok sıkı ve riskli bir karotis arter darlığı olmasına rağmen lokal anestesi altında Kardiyoloji Kliniğimizde görevli Uzman Doktor Şaban Keleşoğlu ile birlikte darlığa stentleme işlemi uygulandı ve darlık tam olarak açıldı ve herhangi bir komplikasyon olmadı. Hasta ertesi gün mobilize edilerek normal yaşamına geri döndü.

Kayseri Şehir Hastanesi Kardiyoloji Kliniğimiz karotis arter hastalıkları konusunda oldukça tecrübeli olup bu konuda tüm tanı ve tedavi imkanlarına sahiptir. Hastalardan bu işlemler için herhangi bir fark alınmamaktadır. Bu hastalıktan tanı almış ya da şüphesi olan tüm hastalar gönül rahatlığıyla Kardiyoloji kliniğimize başvurabilirler". dedi