İşitme-Konuşma ve Denge Ünitesinde Anestezili ABR
02 Temmuz 2019

HASTANEMİZDE REFERANS MERKEZİ İŞİTME-KONUŞMA VE DENGE ÜNİTEMİZDE ANESTEZİLİ ABR TANILAMA YÖNTEMİ BAŞARIYLA GERÇEKLEŞTİRİLİYOR.

Hastanemiz işitme-konuşma ve denge ünitesi, gerekli donanıma sahip olduğundan sağlık bakanlığı tarafından referans merkezi olmaya hak kazanmıştır. Klinikte bütün işitme, konuşma ve denge testleri başarıyla uygulanmakta, Kayseri’ ye ve bölgeye hizmet vermektedir. Anestezili ABR tedavi yöntemi de bu testlerden biridir ve hastanemizde kliniği uygun olan hastalarımıza başarıyla uygulanmaktadır.

Anestezili ABR tanılama yöntemini anlatan hastanemiz işitme-konuşma ve denge ünitesinde görev yapan Uzm. Odyolog Alper AKÇADAĞ tanılama yöntemiyle ilgili şunları söyledi; “İşitsel beyin sapı cevapları yani ABR testi objektif kişinin katılımını gerektirmeyen ve Odyolojik tanıda yaygın olarak kullanılan en geçerli Elektrofizyolojik test yöntemidir. Bebeklere genelde kendi doğal uykularında yapılır. Doğal uykusunda yapılamayan çocuklara ve zihinsel problemi olan yetişkinlerde hastanın durumuna göre sedasyon yada Genel Anestezi altında Ameliyathane ortamında gerçekleşmektedir. Bu test yapılırken herhangi bir cerrahi müdahalede bulunulmuyor. Kişinin alın ve kulak arkasına yerleştirilen ufak elektrotlar ile kulaklara takılan kulaklıktan sesli uyaran gönderilmesi sonucunda işitme yollarından gelen cevaplar özel olarak geliştirilmiş ABR cihazları ile kaydedilerek işitme eşikleri saptanır. Bu işlemin sonucuna göre Medikal tedavi yada işitsel rehabilitasyona başlanır. İşitme kayıplı çocuklarımızda İşitsel rehabilitasyona erken dönemde başlanması Dil ve konuşma gelişimi becerisinin normal yaşıyla uygun olması büyük öneme sahiptir.” diyen Uzm. Odyolog AKÇADAĞ sözlerine devam etti.


“Kayseri ve çevre illerden Kulak Burun Boğaz polikliniğine yada Sağlık kuruluna başvuran hastalarımız Kulak Burun Boğaz hekiminin muayenesi sonrasında normal odyolojik incelemelerin yapılamadığı durumlarda, işitme konuşma denge ünitesine yönledirilmesiyle Anestezili ABR işlemini kısa sürede yapılmaktadır.

Anestezili ABR testi yaklaşık 1 saat sürmektedir. İşlem bittikten sonra hastanın durumuna göre ortalama 2-3 saat Kulak Burun Boğaz servisinde yatırıyoruz ve sonrasında sağlıklı bir şekilde hastalamızı taburcu ediyoruz.” diyerek sözlerine son verdi.