Hastanemiz GETAT Merkezinde Apiterapi (Bal Arılarıyla) Tedavisi Yapılıyor. Güncelleme Tarihi: 08 Ocak 2020

Hastanemiz GETAT Merkezinde Apiterapi (Bal Arılarıyla) Tedavisi Yapılıyor.

Hastanemiz Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezinde MS ve iltihaplı romatizma hastaları da dahil olmak üzere birçok hastalık bal arıları ilesıyla tedavi ediliyor. İnsanlık tarihi kadar eski olan apiterapi tedavi yöntemiyle yüksek oranda  başarılar elde ediliyor.

Açıldığı günden buyana birçok alandaki başarılı tedavi yöntemleriyle adından söz ettiren hastanemiz, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezinde yapılan başarılı tedavileri ile de söz ettiriyor. 3.'ncü basamak hastane olma özelliğine sahip olduğumuz için insanlık tarihi kadar eski bir tedavi yöntemi olan Apiterapi uygulanabiliyor. MS ve iltihaplı romatizma hastalarına da seanslar dahilinde uygulanan bu tedavi yönteminde bal arısıyla hastalara şifa dağıtılıyor. Kuruluşundan bu yana apiterapi merkezinde 1 MS, 14 romatizmal hastasını takip ettiklerini belirten Getat Ünitesi Sorumlu Hekimi Dr. Mustafa Öner Küçük, " Apiterapi; Bal arası ve onun ürünleri ile uygulanan yöntemlerinin bütününün ismidir. Apiterapi'de halkımızın çok sık kullandığı bal, polen, propolis ve bizim tedavi merkezimizde kullandığımız arı zehiri var. Bunların hepsi apiterapi oluyor. Apiterapi insanlık tarihi kadar eski bir yöntemdir. İnsanların ilk evcilleştirdiği hayvanlardan bir tanesi arıdır. Bal arısının bütün ürünlerinden insanlar tarih boyunca faydalanmışlardır. Geçmişte halkımız arı kovanının önünde kollarını bacaklarını açıp kendilerini arıya sokturarak bunu uyguluyor ve romatizmalarının geçtiğinden bahsediyorlardı. O yıl çok hastalanmadıklarından, daha sağlıklı olduklarından bahsediyorlardı. Eğer arıcılarla konuşursanız biz hastalanmayız derler. Gerçekten hastalanmazlar. Bir uygulamada günde 10-15 arası arı sokmasına maruz kalırlar. Bu da bağışıklığı güçlendirir" dedi. Apiterapi'nin 2016 yılından bu yana Kayseri'de uygulandığını söyleyen Doktor Küçük, " Biz Kayseri Şehir Hastanesinde daha öncede Kayseri Eğitim ve Araştırma  Hastanesinde 2016 yılından beri apiterapi yapıyoruz. Kayseri Şehir Hastanesi muhtemel İç Anadolu'da Apiterapi uygulaması yapan tek merkezden bir tanesidir. 3'ncü basamak hastanelerde arı zehiri uygulayabiliyoruz. Arı zehrini 2 şekilde uygulayabiliyoruz. Birincisi aldığımız canlı arıyı akupunktur bölgesine sokturuyoruz. İkicisi ise daha az tehlikeli bir yöntem olan standartize edilmiş arı zehirini (venom) alıp sulandırarak istediğimiz miktarda cilt altına enjekte ediyoruz. Bu tedaviyi iltihaplı romatizmada ve MS hastalığında uyguluyoruz. Dünya'da 10 binin üzerinde başarılı tedavisi olmuş MS hastası var. Bunların belirli noktalarına belirli periyotlarda arı zehiri (venom) uygulanması ya da canlı arı sokturulmasıyla bağışıklık sistemi güçlendirilerek MS'e karşı bir tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Bizim yaklaşık 15 hastamız oldu. Takip ettiğimiz hastalarımızdan birisi MS diğerleri ise iltihaplı romatizma hastalarıdır. Çok hızlı ve iyi sonuçlar elde ettik." Uygulama şeklinin hastaya göre değişmekle birlikte 10 ve 15 seans arasında değişim gösterdiğini söyleyen Doktor Mustafa Öner Küçük sözlerini şöyle sürdürdü: " Hastaya uygulama şekli ise hastaya göre değişmekle birlikte 10 ve 15 seans arası uyguluyoruz. Bunları uygularken de önce haftada 1 yapıyoruz daha sonra da seans aralarını biraz daha açıyoruz. Bizim ve halkımızın en çok korktuğu konu alerji konusudur. Arı soktuğunda anaflaktik şok dediğimi bir şok'la karşılaşıyoruz. Arıya alerjisi olan bir kişi arı soktuktan sonra 3-5 dakika arasında kaybedebiliriz. Bu nedenle büyük bir risk taşıyor. Biz kişiyi arıya sokturmadan önce arı zehrini (venomunu) uygulamadan önce çok az dozda uygulayarak kişinin arıya alerjisini test ediyoruz. Merkezimizde acil müdahale imkanları bulunuyor. Hastaya müdahale etmek için 1 dakika gibi bir zamanız var. Tam ekip hazır olduktan sonra tedavi yapıyoruz. Ekibimizi arıya alerjisi olmayan kişilerden kuruyoruz. " diyerek sözlerine son verdi.