Hastanemize başvuran 81 yaşındaki hastanın kalp boşluğu, kapalı ameliyat yöntemiyle kapatıldı
01 Eylül 2021

Hastanemize pıhtı atması nedeniyle başvuran hastalara klinik değerleri sağladığı taktirde ameliyatsız yöntemle kalp boşluğu kapatılarak tedavi edilebiliyor.

Türkiye'de çok az merkezde yapılan kalp boşluğunun kapalı yöntemle kapatılması işlemi, Kayseri Şehir Hastanesinde ilk defa gerçekleştirildi. 81 yaşındaki Mustafa Oğuz kapalı yöntemle yapılan appendiks kapama ameliyatı ile sağlığına kavuştu. Kayseri Şehir Hastanesine mide kanaması şikayeti ile getirilen 81 yaşındaki Mustafa Oğuz'un atriyal appendiks denen kalp boşluğu ameliyatsız bir yöntemle kapama işlemi uygulandı. Doç. Dr. Selami Demirelli, Doç. Dr. Ziya Şimşek ve Dr. Kemal Tekin ile kardiyoloji ekibi tarafından yaklaşık bir saat süren operasyon sonrasında 81 yaşındaki Mustafa Oğuz, sağlığına kavuştu.

Yöntemin Türkiye’ de birkaç sağlık merkezinde, Kayseri’ de ise ilk defa uygulandığından bahsedenKayseri Şehir Hastanesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalında Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selami Demirelli, “ Bugün biz uyguladığımız bir yöntem ile kalbin sol kulakçığında “Atriyal Apendiks” denilen bir bölgeye ameliyatsız kapama işlemi gerçekleştirdik. Hastamız 81 yaşında olup, daha önceden kalp ritim bozukluğu olan bir hastaydı. Biz kalp ritim bozukluğu olan hastalarda genelde kan sulandırıcı ilaçlar veririz ki, bu hastalarda felç oluşmasın, herhangi bir yere pıhtı atmasın. Bu hastamıza da daha önceden böyle bir tedavi başlamış idik. Ancak hastamız kısa bir süre sonra bizlere mide kanaması ile geldi. Dolayısıyla biz bu hastaya kan sulandırıcı ilacı veremedik. Hasta için çok yeni bir yöntem olan Sol Atriyal Apendiks” denilen kalp boşluğuna" kapama yöntemini uygulamayı uygun gördük. Kardiyoloji, Kalp-Damar Cerrahisi ve Nöroloji den oluşan bir konsey hastayı değerlendirilip bu işleme uygun olduğuna karar verildi. Bunun sonrası hastamızı işleme aldık. Hastamız yaklaşık 1 saat süren bir operasyonla, Anjiyo benzeri bir yöntemle damara girerek, damar içerisinde Kalp boşluğuna ulaştık.

Burada kapama cihazı dediğimiz bir cihaz ile kalbin içerisinde ölü boşluk olan, pıhtı oluşmasına zemin hazırlayan boşluğu cihazla ameliyatsız bir şekilde kapanmış olduk. Hastamız gayet iyi şu anda. Bundan sonra tabi çok kısa bir süre gene kan sulandırıcı kullanacak, ama uzun vadede kullanmak zorunda kalmayacak. Hastamız nispeten yeni ve efektif bir tedaviyi almış bulunmaktadır. Ekip arkadaşlarımıza teşekkür ederim” dedi.

Babası Mustafa Oğuz’u mide kanaması şikayeti ile Kayseri Şehir Hastanesine getirdiğini dile getiren Oğuz Kaan; “Babamın kalp çarpıntısı olduğundan dolayı kan cıvıtıcı kullanıyordu. Bu nedenle kanama meydana geldi. Burada yapılan operasyonla Kalbe bir alet takıldı. Kanama artık olmayacak. Bu operasyondan sonra bunların hepsini atlatmış oldu. Çok rahat bir operasyon oldu. Kayseri Şehir Hastanesi ilimize büyük bir kazanım. Hastane gurur verici. Hemen yanı başımızda hizmet almak, bu kadar ilgilenilmesi çok güzel. Herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.