Hastanemiz Yenidoğan Yoğunbakım Ünitesinde “Dünya Prematüre Günü” Kutlaması
24 Kasım 2021

2011 yılından bu yana her yıl “17 Kasım Dünya Prematüre Günü kutlanmaktadır”. Hastanemiz Yenidoğan Yoğunbakım Ünitesinde prematüre doğan bebeğimizle birlikte farkındalık oluşturmak adına “Dünya Prematüre Günü” kutlaması gerçekleştirildi.

Programda Şeyda (33) ve İrfan Kayabal (37) çiftinin dört ay önce 24 hafta 2 günlük dünyaya gelen 795 gram ağırlığındaki bebekleri Hüseyin Çınar Kayabal ile “Dünya Prematüre Günü” kutlandı. Hastanemiz Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Kliniğinden sorumlu başhekim yardımcısı Uzm. Dr. Şaban Yüksel ve Dr. Funda Toprak programa katılarak aileye geçmiş olsun dileklerinde bulundular.

Yaşadığı beş aylık zorlu süreci dile getiren anne Şeyda Kayabal; “gebelik sürecimin takip edildiği özel hastaneden doğum eylemimin başladığını bebeğimin küçük doğacağını ve bu kadar küçük doğan bir bebeğe yapılacak bakım hizmetinin ancak Kayseri Şehir Hastanesinde verilebileceğini söyleyerek bizi buraya yönlendirdiler. Doğumumu Kayseri Şehir Hastanesinde yaptım. Bebeğim 790 gram ağırlığında dünyaya geldi. Bizim için çok zor bir süreçti ancak doğduktan sonra 90 gün küvezde kalan bebeğim ve ben her gün yeni bir tedavi hizmeti alarak bu zor süreci sağlıkla tamamladık. Bebeğime 24 günlükken PDA (anne karnında açık olan damarın anjiyo yöntemiyle kapatılması) işlemi gerçekleştirildi. 130 günlükken ROP (erken doğan bebeklerin göz damarındaki problem için yapılan lazer ile tedavi yöntemi) işlemi gerçekleştirildi. Dışarıda gittiğim birçok hocamız Şehir Hastanesi bu bebeğe gözü gibi bakmış durumu çok iyi dedi. Burada bize emek veren herkese minnettarım çok teşekkür ederim dedi.

Hastanemiz Yeni doğan yoğun bakım ünitesi sorumlusu Doç. Dr. Osman Baştuğ ise; “Dünya prematüre günü prematüre doğan bebeklerin bakımı farkındalığını artırmak açısından önemli bir gündür. 37 haftadan önce dünyaya gelen bebeklere prematüre bebek diyoruz. Türkiye’ de yaklaşık her yıl 150 bin prematüre bebek dünyaya geliyor. Bebek ölümlerinin en önemli sebeplerindendir prematüre doğum. Bu bebeklerin ehil ellerde olması çok önemlidir. Bebek ölüm oranları ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin bir göstergesidir. Merkezimiz bunun için tam donanımlı bir ünitedir. Prematüre bakımı ekip çalışmasıyla başarılı olunabilecek bir bakımdır. Kayseri Şehir Hastanesiz Yenidoğan Yoğunbakım Ünitesi hem akademik kadrosu hem de modern tıbbi cihaz donanımıyla bu hizmeti karşılayabilecek yeterlilikte bir ünitedir. Beş ay önce ünitemizde dünyaya gelen bebeğimiz Hüseyin Çınar Kayabal’ı da diğer prematüre bebeklerimiz gibi geçirdiği bu zorlu maratondan sonra çok şükür taburcu ettik. Bebeğimiz şuanda sağlıklı ve istediğimiz gelişime sahiptir” dedi.