LÖSEMİ NEDİR NASIL BELİRTİLERİ NELERDİR?
Lösemi; vücudu mikroplara karşı savunan lökositlerin yani beyaz kan hücrelerinin (akyuvarlar) kontrolsüz şekilde çoğalması ile kendini gösteren bir kanser türü olup; vücuttaki kan üretim sistemini olumsuz yönde etkiler. Halk arasında kan kanseri diye bilinen hastalık; her yaşta görülebilir. Hastalık ateş, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, burun ve diş eti kanamaları, deride morartılar, bacaklarda ağrı, kansızlık, fiziki muayene bulgularında lenf bezlerinde büyüme, karaciğer ve dalak genişlemesi gibi belirtiler göstermektedir. Kan testleri ile tanı netleştirilebilir.
LÖSEMİNİN SEBEPLERİ NELERDİR?
Löseminin nedenlerine bakıldığında kesin sebebi bilinmemekle birlikte bazı genetik hastalıklar; benzen ve formaldehit gibi sanayide kullanılan kimyasallar; yüksek düzeyde radyasyona maruz kalma; virüsler (Örneğin HIV) gibi hem genetik hem de çevresel faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir. Hamilelikte sigara, alkol ve uyuşturucu kullanmak ve gebeliğin ilk üç ayında röntgen çektirmesi gibi durumlar ile de lösemi oluşumu arasında ilgiye işaret eden bulgular vardır. İleriki yıllarda genetik testler lösemi riski yüksek kişileri belirlemede kullanılabilir ancak o döneme kadar lösemi hastalarının birinci derece akrabaları düzenli olarak doktora muayene olmalı ve kan testi yaptırmalıdır.
LÖSEMİ TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?
Lösemi hastalığının tedavi süreci diğer kanserlerde olduğu gibi oldukça yorucu ve zordur. Ancak günümüzde lösemi tedavi edilebilir bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Tedavide ilaçla tedavi (kemoterapi), radyasyon tedavisi (radyoterapi), bağışıklama tedavisi (İmmunoterapi) ve kemik iliği nakli başlıca yöntemlerdir. Her hastalıkta olduğu gibi erken teşhis lösemi tedavisinde de başarıyı arttırmaktadır. Ülkemizde kemoterapi ve kemik iliği nakli başarı ile yapılmaktadır. Ancak uygun iliğin bulunabilmesi için bağışlar büyük önem taşır.
ONLAR İÇİN NE YAPABİLİRİZ?
Toplumda lösemi hastalarının iyileşme şansının olmadığını düşünülmesi ve taktıkları maske yüzünden hastalığın bulaşıcı sanılması bu çocukların en büyük sorunları arasındadır. Kemoterapi ilaçları vücudu koruyan hücreleri de etkilediğinden en ufak bir mikrop ağır ateşli hastalıklara neden olur. Bu nedenle lösemili çocuklar çevredeki mikroplardan korunmak amacı ile maske takarlar. Lösemi bulaşıcı bir hastalık değildir. Bu zor hastalıkla mücadele eden çocuklarımız asla rencide edilmemeli, onlara ve ailelerine moral vererek destek olunmalıdır.
Lösemili çocukların tedavisi için mutlaka kan bağışı yapılmalı, donör olarak küçük bir çocuğu hayata bağlayabileceğimiz unutulmamalıdır.