22 YAŞINDAKİ GENÇ YÜZDE YÜZ KANSERE NEDEN OLACAK HASTALIĞINDAN LAPAROSKOBİK TEDAVİYLE KURTULDU.
Küçük yaştan itibaren karın ağrısı şikayeti yaşayan Furkan Türkel’ e başvurduğu her hastanede kıl kurdu tanısı konmuştu. Kısa bir süre önce Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde FAP (Familyal Adenomatöz Polipozis) hastalığı teşhisi konulan Furkan Türkel, doktorları tarafından Kayseri Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğine yönlendirildi. Şehir Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğine muayene olan Türkel’ in gerekli tahlil ve tetkikleri yapıldıktan sonra, genel cerrahi kliniği uzmanları tarafından alınan konsey kararıyla ameliyatına karar verildi. Kapalı (laparoskobik) yöntemle gerçekleştirilen ameliyat, hastayı ileride kanser olma riskinden kurtarırken, konforlu bir operasyonla sağlığına kavuşturdu.
Şehir hastanesinde bir yıldır hem Genel Cerrahi Uzmanı ve aynı zamanda Gastroenteroloji yan dal uzmanı olarak çalışmakta olan Uzm. Dr. Ersin Gündoğan; “Kalın bağırsağın iç yüzeyi düz bir zemin olması gerekirken, hastamızın kalın bağırsağının iç mukozası binlerce polip ile kaplıydı. Bu hastalık ailevi geçişli olmasına ve nadir görülmesine rağmen, kansere dönüşme olasılığı %100 olan bir hastalıktır. Bu nedenle hastalığa erken tanı koyup ameliyat ettiğiniz takdirde kansere yakalanma riskini ortadan kaldırıyorsunuz. Hastamızın kalın bağırsağın başlangıç kısmından bitişine kadar tüm mukozası bu hastalıkla kaplanmış haldeydi. Hastamızın hastalıklı olan tüm kalın bağırsağı kapalı yöntem (laparoskopik) ile alındı ve kendisine ince bağırsaktan bir rezerv alanı yapıldı. Ümit ediyoruz ki bundan sonra Furkan normal yaşamını sürdürür hale gelecek. Kalın bağırsağın tümünü aldığımız ve erken müdahale ettiğimiz için hastalığın tekrarlama riskini en aza indirdiğimizi düşünüyoruz. Biz kliniğimizde bu ve benzeri ameliyatları sıklıkla laparoskopik olarak yapmaktayız. Kalın bağırsak kanseri, mide kanseri, obezite, karaciğer ve pankreas ameliyatları bizim sıklıkla laparoskopik olarak tedavi ettiğimiz hastalıklardır. Kapalı (laparoskopik) yöntemle ameliyat hastaya büyük konfor sağlıyor. Hastaya uyguladığınız yara miktarının daha düşük olması nedeniyle; hastanede yatış süresinin azalması, yaraya bağlı gelişen enfeksiyon ve fıtık oranın azalması, bunlara bağlı erken günlük yaşama dönüş başta gelen avantajları olmaktadır. Tabi ki bu tür ameliyatlar çok uzun saatler süren ameliyatlar olduğu için, yanınızda size destek olabilecek bir ekibin olması lazım. Biz, Kayseri Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği olarak birbirini tamamlayan başarılı bir ekibiz. Bu da başarılı bir ekip çalışmasıdır” dedi.
Furkan Türkel ise; “Karın ağrısı şikayetiyle hastaneye başvurmuştum. 12 yaşımdan beri karın ağrısı şikayetim var. Daha önce gittiğim doktorlar kıl kurdu olduğunu söylediler. Fakat askere gidip geldikten sonra ağrılarım iyice artmaya başladı. Ağrılarım şiddetlenince fakülteye gittim fakültedeki doktorlarım beni buraya yönlendirdiler. Hastalığımın ismi FAP hastalığıymış. Ailede genlerden geçen bir hastalık. Ailemde en küçük kız kardeşimde var. Babamızı bu hastalık yüzünden kaybettik. Ben hastalığımın tedavisi konusunda doktorlarıma çok güveniyorum. Burada bana gereken her şeyi yaptılar emeklerinden dolayı hepsine çok teşekkür ediyorum” dedi.