Kayseri Şehir Hastanesinde Prematüre Bebeğin Kalp Deliği Ameliyatsız Yöntemle Kapatıldı.
Kayseri Şehir Hastanesi Çocuk Hastalıkları Kliniğinde görev yapan Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Argun çocuk hastalıkları kliniği ekibiyle birlikte 2 kg altı prematüre bebeğin kalp yetmezliğine yol açan patent duktus arteriyozusunu anjiyoda kapatarak bebeği sağlığına kavuşturdu.
Yapılan işlem ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Mustafa Argun; “Duktus arteriyozus fetal hayatta plasentadan gelen oksijenden zengin kanın vücuda gönderilmesinde görevli bir damardır. Duktus arteriyozus, doğum sonrası plasentanın ayrılması ve akciğerlerle solunumun başlaması ile 1-2 gün içinde tamamen kapanacaktır. İşte bu damarın kapanmamasına PDA diyoruz. Özellikle prematüre bebeklerde PDA sık görülen bir hastalıktır. Eğer bu damar açıklığı önemli derecede geniş ise, akciğer sorunlarının devam etmesine ve dolaşımın bozulmasına yol açmaktadır. Bebek solunum destek tedavisi alıyorsa, mekanik ventilatörden çıkması güçleşir, ayrıca ciddi bağırsak problemlerine zemin hazırlar.
Bizim hastamız 31. haftada doğduktan sonra 24. gününde 1920 gr ağırlığında iken ilaç tedavisine rağmen, önemli PDA’ sı devam etmekteydi. Bununla ilişkili solunum zorluğu ve beslenme güçlüğü vardı. Bu durumda bu anormal damarın kapatılması gerekiyordu. Bunun için cerrahi ya da anjiyografik yöntemler kullanılabilir. Teknolojinin ve cihazların gelişmesi ile prematüre bebeklerde dahi kateter ile yapılan işlemler artık daha çok gündeme gelmektedir. Bizde ünitemizde son zamanlarda bu işlemi daha fazla prematüre bebek olan hastalarımıza uyguluyoruz. Ayrıca hastanemiz yenidoğan ve anjiyo ünitelerinin aynı katta olması hasta transportu açısından bize kolaylık sağlamaktadır. İşlemler uygun genel anestezi ile anestezi hekimleri gözetiminde yapılmaktadır.
İşlemden kısaca bahsedecek olursak, kasık toplardamarına yerleştirilen bir kılıf üzerinden ilerlettiğimiz kateterin, PDA dan geçirilmesi ve bu anormal damar içine damar çapı ve uzunluğuna uygun cihazın yerleştirilmesini içeriyor. Kasık atar damarı kullanmadan işlemi yapmamız nedeniyle atar damar hasarı olmayacaktır. Bununla birlikte pıhtılaşmayı engelleyen ilaçları en az seviyede kullanarak kanama riskini minimale indirmekteyiz. İşlem sonrası solunum sıkıntısı ve beslenme güçlüğü düzelen hastamız şifa ile taburcu ettik” dedi.
Bebeğin babası Yasin Çelik ise; “Kayseri Şehir Hastanesi Acil Servisinde hemşire olarak çalışıyorum. Oğlumuz 31 haftalıkken prematüre olarak doğdu. Sonrasında yapılan tetkiklerde Mustafa hocamız PDA’ sının olduğunu ve kalbindeki deliğin kapatılması gerektiğini bize anlattı. Hem öncesinde bize verdiği detaylı bilgilerle bizi rahatlattı ve operasyon sırasında da yapmış olduğu profesyonel iş sayesinde oğlumuzun rahatsızlığından kurtulduğunu bildirildi. İlk başta nefes alırken zorlanıyordu, çekilmeleri vardı daha sonra operasyon sonrasında rahatladığını bizde gözlemledik. Daha önce ameliyathanede olmuştum, çocuk cerrahi bölümünde bazı vakalara girme imkanım olmuştu. bu konuların çocuk cerrahi gibi hatta çocuk kardiyoloji alanında çok daha özen gösterdiğini Zorlu işlemler olduğunu bilmekteyim. Bu açıdan yapılan ameliyatın özellikle bu kilo seviyesinde ne kadar zor olduğunu da biliyorum lakin hemen sonrasında bize göstermiş olduğu grafiklerle hem oğlumuzda fiziksel olarak gördüğümüz değişimlerle bazı şeylerin olumlu olduğunu ben de fark ettim. Bu sebeple hem Mustafa hocama ve ekibine hem de Kayseri şehir hastanesinde başından sonuna kadar bu süreçte bizimle ilgilenen tüm arkadaşlarıma sonsuz teşekkür ediyorum” dedi.