Kısırlık yani infertilite 1 yıl boyunca korunmasız düzenli cinsel ilişkiye rağmen doğal yollardan bebek sahibi olamayan çiftler için kullanılan bir terimdir. Anne adayının 35 yaşından büyük olması durumunda ise bekleme süresi 6 aydır. Bu durumdaki kişilere çift olarak ileri tetkikler yapılmaya başlanır. Bu hastalara Yardımcı üreme teknikleri uygulanabilir.
Çocuk istemi ile hastanemize başvuran hastalar öncelikle Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi Kulesinde zemin katta bulunan iki adet infertilite polikliniğimizce değerlendirilmektedir.İnfertilite poliklinikleri tarafından çocuk istemi ile başvuran hastaların gerekli tahlil ve tetkikleri tamamlandıktan sonra aşılama yada tüp bebek süreçleri için 5. katta bulunan ÜYTE (IVF TÜP BEBEK) merkezimize yönlendirilmektedir.
Tüp Bebek Ünitemiz Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi Kulesi 5.Katında aktif olarak hizmet vermektedir.Ünitemizde 2 Kadın Doğum Uzmanı, 3 Tıbbi Histeloji ve Embriyoloji Uzmanı, 2 Hemşire, 2 Laboratuvar Teknisyeni, 2 Sekreter, 1 Temizlik Hizmeti görev yapmaktadır.
Ünitemiz girişinde usg eşliğinde muayene ve aşılamaların yapıldığı 3 adet poliklinik odası, 1 adet bilgilendirme odası, semen analizlerinin yapıldığı 1 adet dış androloji laboratuvarı ve 1 adet sperm verme odası mevcuttur. Servis kısmında 1 adet toplantı odası ,3 adet hasta odası,1 adet arşiv odası, aşılama ve tüp bebek hastaları için 1adet sperm verme odası mevcuttur. Steril alanımızda ise yumurta toplama ve embriyo transfer işlemi için 1 adet OPU (OOSIT PICK-UP) Ameliyathanesi, ameliyatla sperm elde edilmesi için 1 adet TESE (Testiküler Sperm Ekstraksiyonu) Ameliyathanesi, toplanan oosit ve spermden embriyo oluşturulması için 1 adet Embrioloji Laboratuvarı, aşılama ve IVF hastalarının sperm örneklerinin çalışıldığı 1 adet iç Androloji Laboratuvarı, dondurulan embriyo, oosit ve sperm için 1 adet Kriyoprezervasyon odası ve steril sarf malzeme depomuz bulunmaktadır.
Kayseri Şehir Hastanesi Üremeye Yardımcı Teknikler Ünitemizde doğal yollardan bebek sahibi olamayan çiftlerin tedavisi için aşağıda bahsedilen aşılama ve tüp bebek tedavileri uygulanmaktadır.
Yardımcı üreme teknikleri olarak aşağıdaki seçenekler vardır:
1. Aşılama (İntrauterin inseminasyon-IUI)
2. Tüp bebek (İn vitro fertilizasyon)
- Aşılama (İntrauterin inseminasyon-IUI)
Aşılama esasen spermin doğrudan rahim içine bırakılmasından oluşur.Aşılama için yumurtalık uyarımı önce hormon enjeksiyonu ile yapılır. Bu işlem ultrason eşliğinde yumurta gelişim takibi yapılarak yaklaşık 10 gün sürer.Daha sonra hastanın eşinden semen numunesi alınarak Androloji laboratuvarında işleme tabi tutularak hazırlanır ve bir katater vasıtasıyla rahime bırakılır.
- Tüp bebek, tıp dilinde In vitro fertilizasyon (IVF) olarak adlandırılır ve vücut dışında döllenme anlamına gelir. Kısırlık sorunu yaşayan çiftler için etkili bir tedavi seçeneğidir, diğer yardımcı üreme tedavileri işe yaramadığında başvurulabilir ve hamilelik şansını artırır.
Detaylı tetkiklerde erkekten alınan semen örneğinde yeterli sperm olmaması, kadının yaşı genç olmasına rağmen yeterli yumurta rezervinin olmaması, çiftlerden herhangi birinde ileri yaş durumu, kadının tüplerinde tıkanıklık olması, yumurtlama bozuklukları gibi nedenlerle tüp bebek tedavisine başlanabilir. Yapılan tetkiklerde her şey normal görünse bile sebebi açıklanmayan intertilite teşhisi koyularak tüp bebek tedavisine başlanabilir.
Bu işlemde kadının hamile kalmasına yardımcı olmak için özel tıbbi teknikler kullanılır.Bazen çiftler tüm kriterlere uygun olsa da sonuç başarılı olmayabilir ve başarı olasılığı yaş ve kısırlığın nedeni gibi birçok faktöre bağlıdır.Herkesin tedaviye vereceği cevap farklıdır.Tedavi yaklaşık bir ay sürer ama bazen aşamalar farklı parçalara ayrılır ve işlem daha uzun sürebilir.Sabır gerektiren karmaşık bir prosedürdür.
Tedavinin içeriği:
1. Anne adayında bir siklusta birden fazla yumurta elde edilmesi amacıyla yumurtaları olgunlaştıran ilaç tedavisi başlanır.Gelişen yumurtalar ultrasonografi yöntemi ile kontrol edilir ve bu sırada kan tahlilleri yapılır. Yumurtalar uygun boyuta ulaştığında yumurta çatlatma iğnesi yapılarak yumurta toplama işleminin zamanı planlanır.
2. Yumurta çatlatma iğnesi yapıldıktan yaklaşık 34-36 saat sonra OPU ameliyathanesinde küçük bir cerrahi işlemle anestezi altında USG eşliğinde bir iğne yardımıyla vajinal yoldan yumurtalar toplanır.
3. Hastanın eşinden alınan semen örneğinden Androloji laboratuvarında uygun spermler seçilir.Yumurtalıklardan toplanan olgun yumurtalar embriyo laboratuvarında bazı özel işlemlerden geçirilerek yumurta içine mikroskop altında sperm enjekte edilir.Döllenen yumurtanın gelişimi laboratuvarda 5. güne kadar takip edilir.
4. Bu takip işlemi sonrasında rahime tutunma ihtimali en yüksek embriyolar seçilerek özel kateterler yardımıyla anne adayının rahmine vajinal yoldan yerleştirilir.Olası bir gebe kalamama durumu için yüksek kaliteli olan embriyolar eşlerin onayı alınarak yine laboratuar ortamında dondurularak uygun koşullarda saklanır.
5. Bazı vakalarda birden fazla embriyonun anne rahimine transfer edilmesi gerekir. Bu gibi durumlarda çoğul gebelik oluşabilir.