Organ Nakli
14 Aralık 2021

ORGAN NAKLİ NEDİR?
Vücutta görevini yapamayacak derecede hasar gören bir organın yerine canlı bir vericiden veya kadavradan alınan sağlam ve aynı görevi üstlenecek bir organın nakledilmesi işlemine organ nakli denir.

ORGAN BAĞIŞI NEDİR?
Kişinin hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir. 

KİMLER ORGAN BAĞIŞINDA BULUNABİLİR?
18 yaşını doldurmuş ve akli dengesi yerinde olan herkes Sağlık Müdürlüklerine, hastanelere, organ nakliyle ilgili dernek, vakıf veya kuruluşlara başvurarak doku ve organ bağışında bulunabilir. 

BAĞIŞLANAN ORGANLAR KİMLERE NAKLEDİLİR?
Organ alacak hastalar öncelikle kan grubu ve doku grubu uyumu, yaş, boy, kilo gibi kriterlere ve tıbbi aciliyet durumuna göre belirlenir. 

ORGAN NAKLİ KİMLERDEN YAPILIR?
Kadavra Dönor (verici) : Beyin ölümü gelişmiş hastaların organları bağışlandığı taktirde bunlar donör olarak tanımlanır. 
Canlı Dönor : Organ nakli gereken hastanın eşi veya yakın akrabalarıd doku, kan grubu vb. uyumlu mevcut ise organ bağışında bulunabilirler. Canlıdan sadece böbrek ve karaciğer nakli yapılabilir.

BEYİN ÖLÜMÜ NEDİR?
Beyin ölümü, beyin fonksiyonlarının geri dönüşümsüz olarak kaybolmasıdır. Solunum ve dolaşım tıbbi destekle kısa süre devam edebilir. Yoğun bakım ünitelerinde verilen tıbbi desteğe rağmen ortalama 24-36 saat sonra diğer organlarda fonksiyonlarını kaybeder. Beyin ölümünün gerçekleşmesinden sonra bu kişiler, organları bağışlanana kadar kadavra donör adayı olarak adlandırılır. 

BEYİN ÖLÜMÜ İLE BİTKİSEL HAYAT ARASINDAKİ FARK NEDİR?
En önemli fark, bitkisel hayattaki hastaların solunumları tıbbi destek olmadan devam eder. Bu hastalar aylarca ya da yıllarca yaşamaya devam edebilirler. Beyin ölümünde ise geriye dönüş mümkün değildir. Beyin ölümü tıbben ve hukuken ölüm halidir.