Genel Bilgiler
Nükleer Tıp Kliniği 1988 yılında Kayseri Devlet Hastanesi bünyesinde kurulmuş olup, 2018 yılında Kayseri Şehir Hastanesi’nin açılması ile birlikte Genel Hastane Binası -1. Katta hizmet vermeye başlamıştır. Kliniğimizde Gama kamera ile gerçekleştirilen tüm sintigrafik tetkikler, Pozitron emisyon tomografisi/Bilgisayarlı tomografi (PET/BT) çekimi ve radyonüklid tedaviler yapılmaktadır.
Nükleer Tıp, hastalara verilen radyoaktif maddelerden yayılan ışınlar yardımıyla ilgili organa ait görüntüler ve çeşitli fonksiyonel bilgiler elde edilen, bu sayede hastalıkları teşhis ve tedavi imkanı sağlayan, radyasyonun faydalı bir şekilde kullanıldığı bilim dalıdır.
Yapılan görüntüleme işlemleri “sintigrafi” olarak isimlendirilmektedir. Sintigrafik işlemler genellikle ağrısızdır ve verilen radyoaktif maddelerin alerji yapma olasılığı ve diğer yan etkileri yok denecek kadar azdır. Görüntüleme işlemleri yapılan tetkikin özelliğine göre belirli bir hazırlık ve bekleme süresi sonrasında “Gama kamera/SPECT” adı verilen cihazlar yardımıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Pozitron emisyon tomografisi/bilgisayarlı tomografi (PET/BT) ve Tek foton emisyon tomografi/bilgisayarlı tomografi (SPECT/BT) gibi hibrid görüntüleme yöntemleri de kullanılmaktadır.
PET/BT (Pozitron emisyon tomografisi/ Bilgisayarlı tomografi)
Kanser tanı, evreleme ve tedaviye yanıtının takibinde etkinliği kanıtlanmış, diğer yöntemlere göre daha erken safhalarda ve daha ayrıntılı bilgiler sağlayabilen bir görüntüleme yöntemidir. Kanserli hücrelerin fazla miktarda şeker kullanmasından yola çıkılarak, şeker benzeri bir radyoaktif maddenin vücuda verilip kanserli hücrelerde birikiminin görüntülenmesi esasına dayalı olarak geliştirilmiştir.
SPECT/BT (Single Photon Emisyon Tomografisi/Bilgisayarlı tomografi)
Çeşitli organ sintigrafi çekimlerinde kullanılan SPECT/BT, tiroid, paratiroid, kalp, kemik ve beyin gibi organlarda gelişen hastalıkların anatomik ve fonksiyonel bozukluklarını tek seferde tespit edebilen bir görüntüleme cihazıdır.
Kullanılan radyoaktif maddelerin dozları genellikle çok düşüktür ve bu dozlarda radyoaktivitenin insanda önemli bir hastalık veya radyasyona bağlı ciddi bir hasar oluşturduğuna dair kanıt bulunmamaktadır. Hastanın aldığı radyasyon miktarı, tanı amacıyla çekilen pek çok röntgen filminden daha az veya onun kadardır ve doğadan birkaç ay içinde aldığımız radyasyon miktarını geçmemektedir.
Bununla birlikte yapılan sintigrafi işlemlerinden sonra hem gereksiz yere radyasyona maruz kalınmaması hem de hamile veya çocuk gibi, dokuları halen gelişme gösteren ve radyasyondan etkilenme olasılığı daha yüksek olan gruptaki insanları koruma prensipleri gereğince, tetkik yapılan kişi, verilen radyoaktif maddenin yarı ömrüne göre belirlenen sürelerde çevresindeki diğer bireylerden uzak durmalıdır.
Nükleer Tıp’ta kullanılan yöntemler aracılığıyla, tiroid, böbrek, kalp, karaciğer, kemik, beyin gibi organların anatomik ve fonksiyonel görüntülemeleri gerçekleştirilerek bu organlardaki kanser, damar tıkanıklığı, enfeksiyon vb. hadiseler tespit edilebilmektedir. Son yıllarda gelişen teknolojiye paralel olarak kullanıma giren “Akıllı radyoaktif moleküller” sayesinde çeşitli tümöral hastalıkların tanı ve tedavisinde umut verici sonuçlar elde edilmektedir. Başlıca Tiroid kanseri, Prostat kanseri, Nöroendokrin tümörler vb. kanserlerin ve metastazlarının tanı ve tedavileri, Hipertiroidi tedavisi (Radyoaktif iyot-atom- tedavisi) ve çeşitli enflamatuar eklem hastalıklarının tedavisi (Sinovektomi) bu akıllı moleküller yardımıyla kliniğimizde başarılı bir şekilde yapılmaktadır.
Radyonüklid Tedavi Ünitesi
Kliniğimizde 3 adet tek kişilik Radyonüklid tedavi odası bulunmaktadır. Odalarımız 24 saat güvenlik kamerası ile izlenmekte olup, her odada duş-wc bulunmaktadır. Halk arasında “Atom tedavisi” olarak bilinen, özellikle Tiroid kanseri, Prostat kanseri, Nöroendokrin tümörler vb. hastalıkların tedavilerini alan hastalarımız, verilen radyoaktif madde vücutlarından atılana kadar izolasyonlarının sağlanması ve takiplerinin yapılması amacıyla bu odalarda yatırılmaktadır.
Kliniğimizde bulunan cihazlar:
• PET/BT
• SPECT/BT
• SPECT
• Gama probe
• Tiroid uptake cihazı
• USG
05 Eylül 2022